Dalsgård Dressyrstall

Scrolla ner för att läsa mer

I sju år letade vi efter den lagom stora gården. Lagom stor för att ha hästarna hemma men inte så stor att man måste vara lantbrukare på heltid, den skulle kännas hanterbar för ett par noviser som oss. Vi har alltid sökt oss ut från stan, bott utanför, lite mer lantligt och när tillfället att köpa Dalsgård 2 i Genevad, mitt mellan Halmstad och Laholm, med en underbar gårdsplan så slog vi till, ett hus med ekonomibyggnader var av en är i fantastiskt Genevads tegel..
Bostadshus, kostall, svinstall, lada, verkstads utrymme, bevarad bak/tvättstuga, 2 små garage.
Marken styckades av och vi fick cirka 2 hektar till vår gård. Bostadshuset på 200 kvm var klart inflyttnings bart, vi målade bara om 3 sovrum. 
BÖRJAN
Planen var att förvandla det gården till en levande hästgård. Och vad vore en hästgård utan ett vackert stall? Vi bestämde oss för att förvandla det gamla kostallet till ett funktionellt och stilfullt häststall, komplett med sadelkammare, foderutrymme, uppbindningsplatser och tre rymliga boxar.
I mars tog vi de första stegen mot att förverkliga vår vision. Vi började arbetet med att riva ut det gamla, foderbordet och ingjutna rännorna. Det var ett tungt arbete, som inleddes med att vi slog betongen med släggor, men snart insåg vi att vi behövde tyngre verktyg och övergick till en borrhammare. Steg för steg, med varje slag och borrning, såg vi den gamla byggnaden börja ge efter för våra planer och ta form som det nya hemmet för våra hästar.
Vi såg något annat.
Vi såg något annat.
Mycket tegelsten plockade vi upp
Mycket tegelsten plockade vi upp
Släggan jobbade hårt
Släggan jobbade hårt
Mer tegelsten
Mer tegelsten
Med borrhammare gick det lite lättare
Med borrhammare gick det lite lättare
men det ser värre ut
men det ser värre ut
Bara att gräva ut resten nu då?
Bara att gräva ut resten nu då?
HÖLOFTET TÖMMS
Efter att vi hade rivit bort allt som inte längre skulle vara kvar, stannade arbetet upp för en stund. Vi behövde hitta någon med en grävmaskin som var tillräckligt liten för att komma in genom den låga porten, som bara var 2,60 meter hög. Under tiden vi letade, tog vi tillfället i akt att tömma höloftet, som fortfarande var fyllt med 30 år gammalt hö. Detta gav oss inte bara mer utrymme, utan öppnade också möjligheten att byta ut vissa delar av taket, särskilt över området där vi planerade att bygga sadelkammaren.
Det gamla höet skyfflades ner från logen till en presenning som vi sedan drog genom stallet och ut på baksidan. Trots den tunga uppgiften, tog det oss bara tre dagar att få jobbet gjort, tack vare vårt samarbete i teamet på fyra personer – två som arbetade uppe på logen och puttade ner höet, och två som drog ut det på andra sidan.
TAKBYTE
Efter detta tog vi itu med att byta ut taket över den plats där sadelkammaren skulle byggas. Arbetet flöt på ganska smidigt, särskilt när vi insåg att en motorsåg var precis vad vi behövde för att snabbt och effektivt få bort de gamla delarna. Med den i handen blev jobbet både enklare och mer effektivt, vilket gjorde att vi snabbt kunde förbereda utrymmet för det nya taket.
UTGRÄVNING
Den 2:a juli anlände Andreas med sin grävmaskin, och vi kunde äntligen börja gräva ut stallet och förbereda för gjutningen av det nya golvet. Andreas satte igång med att gräva upp och skyffla bort de gamla grundstenarna, kvarlevor från tiden innan stallet byggdes ut. Men det dröjde inte länge innan han insåg att vi skulle behöva gräva djupare än vi först hade planerat. Marken visade sig vara oväntat mjuk, med endast lerjord under ytan, vilket gjorde att marken plötsligt började koka under maskinen. Det blev nästan omöjligt för maskinen att röra sig framåt.
Vi tvingades snabbt tänka om och kom på att vi behövde fylla på med makadam för att skapa ett stabilare underlag. Ett nytt lass med fyllnadsmassa beställdes, och vi insåg snart att vi skulle behöva gräva ut dubbelt så mycket som vi ursprungligen hade tänkt. Det som verkligen imponerade var Andreas obevekliga inställning – han tvekade inte för en sekund, utan körde på med beslutsamhet. Det är fantastiskt att ha sådana människor omkring sig.
När vi till slut hade grävt klart, fyllt på med nytt material och jämnat till ytan, var det dags att armera området. Sedan återstod bara att vänta på betongleveransen, som skulle komma om några dagar. Det var nära semester för betongarbetarna, så vi hade tur att deras sista körning innan uppehållet skulle gå till oss med 6,5 kubikmeter betong för den 100 mm tjocka sulan. Om vi inte hade fått den leveransen i tid, hade vi fått vänta fyra veckor, vilket hade varit förödande eftersom vi hade satt en deadline till slutet av augusti – då skulle hästarna komma hem.
Andreas och svärfar Håkan fixar
Andreas och svärfar Håkan fixar
Laserpass är guld värt.
Laserpass är guld värt.
Börjar likna något nu
Börjar likna något nu
Padda och flytta makadam
Padda och flytta makadam
Armerat och redo för betong
Armerat och redo för betong
GOLV
Den 8:e juli anlände Veinge Betong med två lastbilar, redo att fylla på med den efterlängtade betongen. Det var en riktig laginsats som väntade. Jag tog hand om slangen, svärfar jobbade med att fördela betongen, Andreas styrde med laserpasset för att säkerställa att allt blev perfekt, och Åsa tog på sig att sloda ytan. På bara en timme var arbetet klart. När betongen väl var på plats, gick vi genast igång med att rugga upp ytan med en kvast, för att säkerställa att den inte skulle bli för hal när den torkade. Sedan var det bara att vattna ytan ordentligt för att undvika sprickbildning.
Känslan av tillfredsställelse när det nya golvet låg där, blänkande som en spegel, var obeskrivlig. Vi visste att vi hade gjort ett bra jobb. Självklart kunde vi inte undgå att en av katterna var där, nyfiken som alltid, och var tvungen att prova det nya golvet under sina tassar. Men nu återstod allt det andra – att göra klart resten av stallet och se till att allt var redo. Vi var ett steg närmare målet, men arbetet var långt ifrån över.
Veinge betong
Veinge betong
arbetslaget
arbetslaget
Åsa slodar
Åsa slodar
tillfredställelse
tillfredställelse
nån av katterna
nån av katterna
SKALBLOCK OCH BETONG
Den 11:e juli anlände 300 skalblock från Våxtorps Betong, precis innan semestern stängde deras leveranser. Dessa block skulle vi använda för att gjuta tre rejäla boxar, men eftersom golvet behövde härda några dagar till, bestämde vi oss för att börja med projektet att bygga sadelkammaren. 
Vi beställde byggmaterial från GS Byggvaror, som dessutom levererade tio säckar betong. Vi tänkte att det borde vara tillräckligt för att gjuta tre boxar – hur mycket betong kan det egentligen gå åt? Med den frågan i bakhuvudet började vi förbereda oss för nästa fas av arbetet, ovetande om de utmaningar som fortfarande låg framför oss.
Våxtorps betong levererar skalblock
Våxtorps betong levererar skalblock
300 skalblock
300 skalblock
GS levererar material sadelkammare
GS levererar material sadelkammare
BALKAR
Den 15:e juli hade golvet äntligen härdat tillräckligt för att vi kunde börja sätta upp balkar och stöttor till taket. Till vår lycka hade vi hittat precis vad vi behövde på höloftet när vi tömde det på det gamla höet. Dessa robusta balkar skulle inte bara bli en snygg inramning av boxarna, utan också ge extra stöd åt taket, vilket kändes både praktiskt och estetiskt tilltalande.
Vi började även att provlägga och mäta ut boxarnas storlek med hjälp av skalblocken, och såg till att varje box blev drygt 9 kvadratmeter. Vi planerade noggrant så att varje box också fick ett eget fönster, vilket skulle ge både ljus och ventilation. För att säkerställa att allt passade perfekt, beställde vi boxdörrar från Myrby. Vi valde slaggrindar för mur, höga och stabila, tillsammans med stolpar, så att vi kunde anpassa måtten exakt efter våra behov och integrera dem i vår planering. Allt började falla på plats, och det kändes som om vi verkligen var på god väg att förverkliga vår vision av det nya stallet.
Balk + stöd 1
Balk + stöd 1
en sektion på plats
en sektion på plats
sektion 2 gå gång, vacker hissanordning
sektion 2 gå gång, vacker hissanordning
båda sektioner klara samt provlagda skalblock
båda sektioner klara samt provlagda skalblock
SADELKAMMARE PÅBÖRJAD
Den 17:e juli satte jag och svärfar Håkan igång med att bygga sadelkammaren. Vi bestämde oss för att den skulle bli 4200 mm lång och 3300 mm bred, vilket gav oss en rymlig yta på cirka 14 kvadratmeter. Vi började med att sätta golvreglar, följt av väggreglar och slutligen takreglar – allt detta hann vi med på en dag. Arbetet flöt på fint, men vi var tvungna att pausa projektet, dels för att vi ännu inte hade hittat en passande dörr, och dels för att det var hög tid att förbereda för gjutningen av boxarna.
För att underlätta det kommande arbetet bestämde jag mig för att införskaffa en murbruksblandare. Med tanke på att vi skulle behöva gjuta en hel del i olika omgångar, insåg jag att det skulle bli både enklare och mer kostnadseffektivt att ha en blandare hemma istället för att hyra varje gång. Det var ett klokt beslut, eftersom vi visste att det fortfarande fanns mycket att göra, och att det skulle underlätta arbetet framöver.
Golvreglar
Golvreglar
golv och vägg
golv och vägg
golv vägg och dörr
golv vägg och dörr
reglat o klart
reglat o klart
armerade boxväggar
armerade boxväggar
GJUTA BOXAR I ÖSREGN
Den 21:a juli bestämde vi oss för att göra en provgjutning, mest för att testa blandaren och se hur mycket betong som skulle gå åt. Det visade sig snabbt att våra beräkningar var i underkant – de 10 säckarna med 25 kg grovbetong räckte bara till tre rader på en vägg. Med sju rader och sex väggar att gjuta insåg vi att vi behövde betydligt mer betong. Så redan morgonen därpå, den 22:a juli klockan 08:00, ringde jag till GS Byggvaror och bad dem om en akut leverans av 80 säckar grovbetong. Till vår lättnad dök de upp bara två timmar senare, redo att hjälpa oss vidare.
Den 22:a juli blev en dag vi sent skulle glömma, inte minst för att himlen öppnade sig och regnet öste ner. Våra fantastiska vänner Sandra och Niklas, tillsammans med deras barn, samt svärfar Håkan, kom för att hjälpa oss med det tunga arbetet att gjuta boxarna. Det var ett otroligt krävande jobb, som inte blev lättare av att vi alla var genomblöta från topp till tå. Åsa stod tappert ute vid blandaren och körde betongen, medan Sandra fyllde hinkarna. Jag, Niklas och svärfar lade skalblock och fyllde dem med betong, och Smilla såg till att betongen skakades ner ordentligt och lade den sista handen vid varje fylld rad.
Det tog oss två hela dagar att färdigställa, och vi fick till och med hämta ytterligare 26 säckar betong. Totalt gick det åt 116 säckar grovbetong på 25 kg vardera, och vi bar och lade nästan 250 skalblock som vägde 18 kg styck. Sammanlagt lyfte vi omkring 8650 kg under dessa dagar – en ansträngning som verkligen kändes i kroppen, men resultatet blev fantastiskt. Vi stod där, trötta men oerhört nöjda, och beundrade vårt arbete. Det var värt varenda svettpärla.
Gänget
Gänget
förberett
förberett
Gjutning i ösregn
Gjutning i ösregn
blött blir det
blött blir det
alla sju lager lagda
alla sju lager lagda
färdigt
färdigt
plockat bort stöden
plockat bort stöden
SADELKAMMARE DEL 2 GOLV, UTSIDA samt LYSRÖR I STALLET
Den 30:e juli var det dags för oss och svärfar Håkan att ta itu med sadelkammaren igen. Vi hade lyckats hitta en dörr på Marketplace för endast 300 kr, vilket kändes som ett riktigt fynd. Vi började med att lägga plast under golvet som fuktspärr, följt av isolering för att säkerställa att utrymmet skulle hålla värmen under kalla dagar. Därefter lade vi OSB-skivor som ett stabilt underlag innan vi sedan la golvgips och till slut golvet.
Resten av sadelkammaren kläddes med finsågade, obehandlade klädselplank som vi först målade vita med stallfärg från Jula. Innan vi satte upp plankorna monterade vi även OSB-skivor för extra stabilitet och hållbarhet. För att göra rummet komplett isolerade vi resten av väggarna, så att sadelkammaren skulle bli både varm och tyst.
Vi köpte också nya lysrör från Jula, IP65-klassade, vilket betyder att de är skyddade mot damm och vatten. Vi monterade dessa för att säkerställa att stallet blev ordentligt upplyst, även under de mörkaste vintermorgnar. Nu började det verkligen kännas som ett riktigt stall. Alla bitar började falla på plats, och vi var ett steg närmare att förverkliga vår dröm.
Håkan funderar
Håkan funderar
dörr på plats
dörr på plats
börjat klä väggar
börjat klä väggar
åsa har testmålat boxar
åsa har testmålat boxar
yttervägg klar, blir fint
yttervägg klar, blir fint
isolerat och klart
isolerat och klart
GIPSNING
Den 6:e augusti satte vi igång med att gipsa sadelkammaren. Vi började med taket, där vi använde dubbla gipsskivor för att säkerställa god brandsäkerhet. Att få upp skivorna i taket var en utmaning, och det hade nästan varit omöjligt utan hjälp av en skivhiss som vi hyrde via Hygglo – en fantastisk tjänst som verkligen underlättade arbetet. När taket väl var på plats fortsatte vi med att gipsa väggarna och avslutade med golvgipset.
Efter att gipset var på plats, återstod spacklingsarbetet. Vi visste att vi närmade oss mållinjen, och det kändes bra att se sadelkammaren ta form. Med spacklingen klar kunde vi äntligen börja med det som är allra roligast – att färdigställa stallet. Vi såg fram emot att dra ny el och montera de nya boxdörrarna, som skulle levereras den 13:e augusti. Det var en spännande tid, och stallet började verkligen bli allt vi hade drömt om.
Taket gipsat
Taket gipsat
Väggar gipsade
Väggar gipsade
Dörr monterad
Dörr monterad
FÄRG - NY EL - NYA BOXDÖRRAR
Under veckan från den 5:e till den 9:e augusti förvandlades stallet när vi satte igång med att måla. Väggarna och boxarna fick sitt första lager färg, och vilken skillnad det gjorde! Plötsligt började stallet kännas som ett hem för hästarna. Vi passade också på att ge boxarna en elegant avslutning genom att gjuta ett toppskikt av finbetong. Det gav boxarna en snygg och enhetlig avrundning. Dessutom byggde vi en förhöjning vid ingångarna till boxarna för att få dem att smälta samman med resten av strukturen. Vi försökte först att skära ut "snirklingen" i skalblocken, men resultatet blev inte som vi hoppats. Istället valde vi att bygga gjutformar och gjuta snirklingen, vilket visade sig vara ett lyckat drag.
Snirkel gjutning
Snirkel gjutning
Topplock
Topplock
Gjutformar
Gjutformar
gjuten snirkel
gjuten snirkel
det börjar bli vitt och fräscht samt ny el dragen
det börjar bli vitt och fräscht samt ny el dragen
Den 10:e augusti kom Sandra ner och drog ny el i stallet. Vi rev ner den gamla elen och drog om den nya så att den skulle vara utom räckhåll för boxarna och hästarna. Vi installerade också nya dosor för framtida eldragningar. I sadelkammaren fick vi på plats nya kontakter, strömbrytare och en lampa. Därefter målade vi sadelkammaren, vilket gjorde att hela utrymmet verkligen började kännas färdigt.
Den 17:e augusti kom proffsen för att koppla in elen till centralen, och jag och Niklas monterade boxdörrarna med hjälp av Zack, som var hemma på besök. Det var ett äventyr i sig att få allt på plats, men när elen var inkopplad, alla kontakter och strömbrytare installerade, och boxdörrarna fungerade perfekt, kändes det som om stallet fick liv. Plötsligt hade allt arbete en mening – det här var vad stallet skulle vara, och nu var det redo att välkomna sina invånare. Det var en fantastisk känsla att se allt falla på plats.
Åsa målar boxar
Åsa målar boxar
första lagret klart
första lagret klart
Boxdörrar monterade
Boxdörrar monterade
varde ljus och lås på dörren
varde ljus och lås på dörren
sista finishen
Kommer snart
Back to Top